17 august, 2019

Părintele Grigore Motomancea - Martir din prigoana cea mare

Gorjul este unul dintre județele în care nebunia carlistă a pus în fața plutonului de execuție un preot legionar. Grigore Motomancea s-a născut la 26 iulie 1902 la Curtişoara, județul Gorj.

Preot pe seama parohiei Radoşi din acelaşi județ, legionar, tatăl unor copilaşi micuți şi soț al presbiterei Iulia, Grigore avea să fie unul dintre cei 3 legionari asasinați în județul Gorj, alături de Constantin Şerban şi căpitanul Gheorghe Munteanu.

Părintele a fost reținut la începutul Prigoanei celei Mari şi în decembrie 1938 se afla internat alături de mulți alți preoți legionari în lagărul de la Sadaclia. Eliberat cândva pe parcursul anului 1939 avea să revină acasă în satul Aninişu din Vale şi să îşi reia slujirea la Radoşi.

În 22 septembrie 1939 se afla acasă, la masă, cu familia. La poartă sosesc jandarmii care îl ridică de la masă, îl scot din curte şi îl împuşcă chiar acolo, în fața soției şi a copiilor săi. Ca şi în restul cazurilor, trupul său rămâne expus pentru câteva zile, fiind mai apoi înmormântat.

Astăzi în Radoşi şi Aniniş legenda preotului legionar împuşcat pe stradă continuă să fie povestită de bătrânii satului. Prin îndrumarea lor am găsit locul de veşnică odihnă al părintelui, aflat la intrarea în cimitir.

În același mormânt se odihnește şi preoteasa Iulia care a trecut la Domnul în 1981, dar şi unul dintre fiii lor, Ştefan, numit astfel în memoria logofătului Ştefan Beştelee, străbunicul Părintelui Motomancea. În veci să-i fie pomenirea din veac în veac!

Cezarina Condurache



sursa:
Revista: Permanențe. Anul XXII Nr 6-7 iunie-iulie 2019

 
======================================================
================================================================
======================================================