16 ianuarie, 2011

PROCESUL LEGIONARILOR PARASUTATI – 1953

 Diverse imagini cu eroii legionari parașutați

COMUNICATUL COMANDANTULUI

Mișcarea Legionară
Comandantul
Pentru Neam și Legiune



Camarazi ,

Din tara ne-a sosit cutremurătoarea veste ca un grup de legionari, plecați de mai multa vreme din rândurile noastre, au căzut în mâinile comuniștilor și au fost condamnați la moarte de Tribunalul Militar al Capitalei, în ziua de 13 octombrie 1953.

Cu umilință ne plecam fruntea în fata jertfei lor pentru Neam si Legiune Tănase Alexandru, Comandant Legionar, format în Grupul Studențesc Timișoara, a suferit în închisorile antonesciene, a făcut campania din Rusia în batalioanele speciale de la Sarata, iar după capitularea României intra ca voluntar în Armata Națională și se distinge în luptele de pe Oder, fiind decorat cu Crucea de Fier.

După un lung prizonierat în Belgia, continua lupta în mijlocul legionarilor din exil, îndeplinind funcții de răspundere până când pleacă în ultima lui misiune.

Samoila Ion, Comandant Ajutor, originar de pe Târnave, a făcut parte din organizația de Prahova, ajungând o figura legendara a prigoanelor.

Arestat în timpul dictaturii carliste, reușește sa evadeze din penitenciarul Ploiești.
Intra apoi în legătura cu echipa lui Miti Dumitrescu. Condamnat sub regimul Antonescu, e trimis la închisoarea Aiud, de unde evadează din nou după cinci ani de detenție.

Se alipește mișcării de rezistenta, înscriind la activul sau o serie de acțiuni îndrăznețe.

Trece granița în Iugoslavia în 1948 numai după ce primește ordin de la Centru, fiind prea urmărit de autoritățile comuniste.

După doi ani de pribegie în Austria, în care timp se căsătorise și își crease o buna situație materiala prin propria lui munca, se desparte de soție și copil fără șovăire și se întoarce în mijlocul luptei.

Golea Ion, Comandant Ajutor, originar de pe Târnave, și-a făcut educația legionara în Frăția de Cruce, ajungând în anii 1941-1942 sef de Grup FDC1 la Sighișoara.

Continua activitatea legionara în cadrul Grupului Studențesc de la Iași, unde era student la medicina.

După invazia sovietica intra în legătură cu legionarii veniți din Germania, ajutându-i în misiunea lor și dovedind excepționale calități de luptător și camarad.

Acest tânăr e de un curaj fără margini, de o temeritate care îngrozește pe  urmăritori.

Cazând la Sibiu într-o capcana, cu revolverul în mâna își face drum prin zidul de agenți, doborând pe unii, punând pe fuga pe alții.

După aceasta întâmplare se refugiază în Iugoslavia și apoi în Austria, unde nu are alta dorința decât sa se întoarcă în tara.

Popovici Mircea, legionar, originar din Oltenia, sublocotenent în rezerva, a făcut campania din Rusia, iar după capitularea României a intrat în Armata Națională de la Viena.

Un tânăr de mare puritate și distincție sufleteasca. Viteaz, fără sa se arate, și modest pană la desăvârșire.

Tolan Ion, legionar, născut în județul Arad, de profesie mecanic, intra ca voluntar în Armata Națională și lupta pe Oder. După capitulare lucrează în cadrul organizației legionare din Germania pană când se întoarce în tara, pe un drum plin de primejdii.

Odată cu acești camarazi rupți din rândurile noastre apar și alte nume legionare în proces, necunoscute noua celor din exil, Dinca Gheorghe, Mihai Vlad Vasile și Buda Ion, care arata cât de adânc trăiește Legiunea în conștiința neamului.

Aceștia sunt solii pe care i-a trimis Mișcarea din străinătate în tara. Viteji între viteji, credincioși și devotați pană la moarte.

Ei și-au ales de buna voie locul cel mai greu în lupta de dezrobire a neamului, acolo unde sângele trece peste capul luptătorului. Ei știau ca Mișcarea trăiește atâta vreme cât spiritul de sacrificiu rămâne viu între noi.

 "Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are ca viata lui sa și-o pună pentru prieteni", zice Iisus.

Ei au ascultat îndemnul lăsat de Căpitan "Sa va umpleți inimile de foc și de hotărâre în lupta dreapta în care v-ați încleștat și din care avem cu toții porunca sa ieșim biruitori sau morți".

Sa nu uitam ca tineretul român este expus astăzi primejdiei de a fi deformat sufletește din cauza educației comuniste care se prelungește de ani de zile.

Jertfa acestor camarazi a restabilit continuitatea de gândire și simțire între generații și a dat întregii mișcări de rezistenta din tara un sens de afirmare legionar. Numele acestor eroi este rostit de toată suflarea româneasca.

Legionarii din tara știu acum ca noi, cei din străinătate, nu ne-am pus pe așezare și odihna și nu ne-am împăcat cu soarta de pribegi, ca suntem cu toții gata sa ne dam viata pentru mântuirea neamului românesc.

Tanase Alexandru, Popovici Mircea, Samoila Ion, Golea Ion, Tolan Ion, înfrățiți cu legionarii din tara Vlad Mihai Vasile, Dinca Gheorghe, Buda Ion și cu alți români căzuți în împrejurări asemănătoare, formând o grupa de 13 condamnați la moarte, așteaptă împacați ziua când vor fi duși în fata plutoanelor de execuție.

Pe acești eroi sa nu-i plângem după măsura durerii omenești, ci sa-i slăvim.

Oricine nutrește alte gânduri fata de jertfa lor, își dezvăluie propria neputința și sărăcia sufleteasca.

Ei au depus mărturie pentru Neam dintr-un imbold interior, mai tare decât viata și mai tare decât moartea.

În lunga lor agonie, pană când Dumnezeu îi va chema în fata judecații Lui, dragostea noastră sa nu-i părăsească nici o clipa. Sa-i întovărășim pe drumul Golgotei, sa le cercetam celulele în care zac și sa-i privim cu ochii îngândurați de Marea Întâmpinare.

Sa ne reținem de la orice grija, priveliște sau gând care ar putea sa ne abata de la drama lor.

Dar sa știe asupritorii ca, răpunând viata acestor camarazi, n-au răpus Legiunea.

Din jertfa lor se vor ridica mii și mii de suflete viteze și oricâte morminte ni s-ar deschide în cale, nu vom da un pas îndărăt în lupta de dezrobire a neamului.

16 Octombrie 1953

Trăiască Legiunea și Căpitanul! Horia Sima

Mișcarea Legionară

Comandantul

Ordin de zi

I. Pentru vitejie și hotărâre în lupta pană la moarte sunt decorați cu "Crucea Alba" legionarii Tanase Alexandru, Golea Ion, Samoila Ion, Popovici Mircea, Tolan Ion, Dinca Gheorghe și Buda Ion

 II. Sunt decorati cu "Crucea Alba" cetateanul român de origine germana Erich Tartler si Corlan Aurel din comuna Vladuleni, pentru ca și-au pus viata pentru camarazii noștri, găzduindu-i și ocrotindu-i.

 III. Sunt înaintați în grad: Comandantul Ajutor Samoila Ion la gradul de Comandant Legionar. Comandantul Ajutor Golea Ion la gradul de Comandant Legionar. Legionarul Popovici Mircea la gradul de Comandant Legionar. Legionarul Tolan Ion la gradul de Comandant Ajutor.

16 Octombrie 1953

 Trăiască Legiunea și Căpitanul!

 Horia Sima


 Momentul 1953


 Coboară Arhanghel cu spada de foc                             

 În fruntea revoltei valahe !

 Se scoală morții și viii din jug

 Si suna alarma din creștet de munte

 Spre Tetina, Dunăre, Tisa și Bug...

 E ceasul când neamu-si croiește destin

 Strivind tirania păgână.

 Pe ruguri strigându-și credința spre cer,

 Primește-i jertfa de-a pururi creștină,

 Caci neamuri sfărâmă cătușe ...sau pier!

 de Dumitru Leonties




EROII NU MOR NICIODATĂ




Ion Golea (dreapta), împreună cu un camarad (Cluj, Duminică, 20 August 1939)

                                                                     Ing.Ion Bucsan

                                                                           Gheorghe Dincã

Mioara Samoilã (stânga) si Mihaela Samoilã (fata lui Ion Samoilã), Brasov, 1966

                                                                         Mircea Popovici

                                                                      Ion Samoilã

Ion Samoilă. Se duce cu Golea în țară și are aceeași soartă 

                                                                          Ion Golea

                                                  Ion Golea la Lindau. Vara lui 1951 

Ică Tănase. O eroică figură a Gărzii de Fier. Împușcat de comuniști în 30 octombrie 1953

Ion Tolan, primul plecat în țară. Împușcat la 30 octombrie 1953 

Vara lui 1951 în Germania. Horia Sima cu Marinescu și Dimitriu 




Luptătorii anticomuniști parașutați de aviația militară a SUA între 1951 şi 1953 from Saint Michael the Archangel on Vimeo.